Wednesday, September 2, 2009

tavuklu pilavı

tavuk = ayam
pilav = nasi ala turki

Ingredients:

beras
ayam (rebus lalu disuir)
air atau air kaldu hasil rebusan ayam
minyak untuk menumis
garam
sehriye (optional)

untuk perbandingan beras dan air sama saja seperti memasak nasi putih biasa. atau sy suka memakai perbandingan seperti ini:
1 gelas beras = 2 gelas air (atau dikurangi sedikit)

Directions:
1. rendam beras dalam air panas dan taburi garam, tunggu hingga beras mengembang dengan ditandai warna menjadi putih bersih
2. cuci beras dan tiriskan
3. tumis sehriye hingga berubah warna kecoklatan
4. masukan beras bersama dengan ayam aduk beberapa kali
5. masukan air panas taburi garam, kecuali jika memakai air kaldu yang sudah asin tidak usah ditaburi garam lagi. aduk rata hingga air mendidih
6. kecilkan api setengahnya dan tunggu hingga beras masak yang ditandai dengan airnya sudah tidak nampak di permukaan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...